Kuka tarvitsee LEI-numeron?

Kuka tarvitsee LEI-numeron? Oikeudelliset toimijat, jotka osallistuvat rahoitustapahtumiin ja jotka haluavat käydä kauppaa rahoitusmarkkinoilla, kuten ostaa osakkeita, joukkovelkakirjoja tai muita arvopapereita, tarvitsevat LEI-tunnuksen. Lisäksi on olemassa monia (lainkäyttöalueista riippuvia) säännöksiä, jotka edellyttävät LEI-tunnuksen hankkimista.

LEI-järjestelmän luomisen jälkeen eri puolilla maailmaa on otettu käyttöön monia uusia säännöksiä. Tämä tarkoittaa, että monien eri toimialojen yksiköiden on nyt haettava LEI-tunnusta. Tarkemmat tiedot löydät alta.


 

Mikä on LEI-numero?

LEI tai englanniksi Legal Entity Identifier on uniikki 20-numeroinen koodi. Sen tarkoituksena on tarjota säännelty tapa tunnistaa oikeudelliset toimijat, kuten yritykset ja organisaatiot etenkin rahoitusalalla. 

Tarkoituksena on tehdä omistuksista avoimempia ja niistä saatavista tiedoista yhtenäisempiä ja helppokäyttöisempiä. Näin minimoidaan taloudelliset riskit, jotka liittyvät kaupankäyntiin tällaisten yhteisöjen kanssa eri puolilla maailmaa. Lue lisää siitä, mikä on LEI.


 

Finanssilaitokset, jotka vaativat aina LEI-numeron

Tällä hetkellä sellaiset toimijat, jotka tarvitsevat aina LEI-tunnuksen, ovat rahoituslaitoksia, kuten välitysliikkeitä, pankkeja, sijoitus- ja vakuutusyhtiöitä sekä luotto-osuuskuntia. LEI-rekisteri auttaa sinua LEI-rekisteröintiprosessissa. 

Yksityishenkilöiltä ei kuitenkaan vaadita LEI-tunnusta rahoitusmarkkinoilla käytävään kaupankäyntiin. Jos et siis ole yritys tai yhteisö, et tällä hetkellä tarvitse LEI-tunnusta.


 

Sijoitusfirmat ja heidän asiakkaansa (EU)

Toiset organisaatiotyypit, jotka vaativat LEI-tunnuksen, erityisesti EU:n alueella ovat, sijoitusfirmat ja heidän asiakkaansa. Tämä johtuu MiFID II/MiFiR säädöksistä, jotka tulivat voimaan tammikuussa 2018. 

Tämä tarkoittaa, että EU-viranomaisten on kieltäydyttävä kaupankäynnistä sijoitusfirmojen ja heidän asiakkaidensa kanssa, ellei molemmilla osapuolilla ole LEI-numeroa. Tämä tilanne tunnetaan nimellä “Ei LEItä, ei kauppaa”. Jos organisaatiosi täyttää nämä MiFID II/MiFiR -vaatimukset, voit hakea LEI-numeroa LEI-rekisterin kautta. 


 

Valtion viranomaiset (USA)

Myös muun tyyppiset oikeudelliset toimijat tarvitsevat LEI-tunnuksen, mukaan lukien monet Yhdysvaltain valtion rahoituslaitokset. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että Office of Financial Research on tehnyt LEI tunnuksesta pakollisen.

Tällaisia virastoja ovat muun muassa Federal Reserve System (FED), Commodity Futures Trading Commission (CFTC ) ja National Association of Insurance Commissioners (NAIC). 


 

RTO:t ja ISO:t 

Lisäksi vuodesta 2015 lähtien myös rahoitussektorin ulkopuoliset Yhdysvaltain julkishallinnon yksiköt vaativat LEI-tunnuksia. Itse asiassa Federal Energy Regulatory Commission (FERC) määrää, että kaikilla RTO:illa (Regional Transmission Organizations) ja ISO:illa (Independent System Operators) on oltava LEI.


 

Ne, joita rahoituksen avoimuutta koskeva laki koskee

Lopuksi on myös järkevää mainita, että vaikka tällä hetkellä LEI-numeroa ei vielä vaadita, tulevaisuudessa saattaa syntyä uusia yhteisöjä, joiden on käytettävä LEI-tunnuksia. 

Syynä tähän on Yhdysvaltain Regtech-lainsäädäntö, Financial Transparency Act. Jos se hyväksytään, se edellyttää, että kaikki tällaisten virastojen saamat tiedot ovat rajoittamattomia. Ajatuksena on tehdä tällaisten tahojen välisistä liiketoimista ja niiden sääntelykyvystä paljon luotettavampia.

LEIt ovat täydellinen tapa tunnistaa tällaisia tietoja. Tämän johdosta mikä tahansa taho, joka toimii tässä listattujen säännöstelyviranomaisten kanssa, tulee todennäköisesti tarvitsemaan LEI-numeron lähiaikoina. 

LEI-rekisterin päämäärä on auttaa oikeudellisia toimijoita rekisteröimään LEI-tunnuksensa yksinkertaisesti, turvallisesti ja kustannustehokkaasti. Se on yksinkertainen 2 minuuttinen prosessi, jonka olemme tehneet käteväksi.