MIKÄ ON LEI-TUNNISTE (LEI CODE)?

Mikä on LEI-tunniste?

LEI-tunniste (LEI code) on kansainvälinen yhteisötunnus, jonka yritys tarvitsee toimiakseen rahoitusmarkkinoilla. Rahoitusmarkkinoihin kuuluvat osake-, joukkovelkakirja- ja johdannaismarkkinat. Vaikka LEI-tunniste ei ole yritykselle pakollinen, pankin tai pörssimeklarin on kauppatapahtumassa sopimuskumppani LEI-tunnuksen avulla.
Tunnusta käytetään myös arvopapereiden kaupparaportoinnissa. Näin voi syntyä tilanne, jossa rahoituspalvelua tarjoava yritys ei pysty tekemään asiakkaansa kanssa tai tämän puolesta liiketoimia, kun vastapuolelta puuttuu LEI-tunnus. LEI-tunnus on liiketoimen edellytys.
LEI-tunnuksia myöntää G20-maiden aloitteesta perustettu GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation).
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU mukaan LEI-tunnus on kaupan rekisteröinnissä ja julkistamisessa pakollinen 3. tammikuuta 2018 alkaen.

LEI-tunnuksen uusiminen

Jokaisella yrityksellä on oma ainutkertainen tunnuksensa, joka myönnetään yhdeksi vuodeksi. Jos LEI-tunnusta on haettu esimerkiksi 5.1.2018, se on voimassa 5.1.2019 saakka. Jos LEI-tunnus (LEI code) umpeutuu, rahoitusmarkkinoilla ei voi enää tehdä kauppoja.

Tästä syystä LEI Register tarjoaa kätevää ja maksutonta monivuotisen LEI-tunnuksen automaattista uusimispalvelua. LEI Register voi tarjota tätä palvelua, sillä sen yhteistyökumppaneina on useita paikallisia rekisterinpitäjiä.

Riippumatta siitä, oletko tehnyt ensihakemuksen vuodeksi tai tunnuksen uusimisen kolmeksi tai viideksi vuodeksi, LEI Register varmistaa, että tunnus ei umpeudu. Ilmoitamme tunnuksen umpeutumisesta viimeistään kuukausi etukäteen.

LEI-tunnuksen (LEI code) rakenne

LEI-tunniste koostuu yhteensä kahdestakymmenestä kirjaimesta ja numerosta.

  • Neljä ensimmäistä merkkiä yksilöi LEI-tunnuksen myöntävän paikallisen rekisterinpitäjän.
  • Viides ja kuudes merkki on aina 0. Ne erottavat paikallisen rekisterinpitäjän tunnuskoodin yrityksen yksilöivästä yhdistelmästä.
  • Merkit 7–18 muodostavat jokaiselle yritykselle annetun ainutkertaisen yhdistelmän.
  • Viimeiset kaksi ovat kontrollimerkkejä.

LEI-tunniste:

LEI-tunniste

 

LEI-tunnuksen hakeminen on helppoa!

Sovellus LEI-koodille (LEI code) on yksinkertainen kolmivaiheinen prosessi.

  • Täytä kaikki lomakkeet yllä olevassa LEI-hakulomakkeessa.
  • Lähetä hakemuksesi ja maksa palvelusta luottokortilla tai Paypalilla.
  • Sinun tietosi käsitellään ja LEI-koodi lähetetään sinulle sähköpostitse.

LEI-tunnusta voi hakea GLEIFin valtuuttamalta paikalliselta rekisterinpitäjältä. LEI-tunnusta haetaan GLEIFin valtuuttamalta paikalliselta rekisterinpitäjältä (LOU, Local Operating Unit). Hakemuksen tekeminen vie korkeintaan muutaman minuutin. 90% tapauksista saat LEI-tunnuksesi 1-3-tunnissa.