Global Business Identifier (GBI) – Kaupan muutosaloite

Border Interagency Executive Council (BIEC) on kehittänyt uuden Evaluative Proof of Conceptin (EPoC), jossa testataan kolmea erilaista yritystunnistetta ja määritetään, mikä yhdistelmä on optimaalisin tunnistamaan yksiselitteisesti tärkeimmät oikeushenkilöt, niiden omistajaroolit ja erityiset sijainnit maailmanlaajuisissa toimitusketjun tehtävissä. GBI EPoC:n tavoitteena on toimia automatisoidussa kaupallisessa ympäristössä, ja se on tarkoitus käynnistää keväällä 2022.

Virtual Trade Weekissä  osallistujat näkivät esityksen, jossa esiteltiin, esitys, jossa U.S. Customs and Border Protection (CBP) totesi, että varainhoitovuonna 2020 oli yli 365 000 aktiivista maahantuojaa ja 16 500 tullivälittäjää. Vaikka nämä rekisterinpitäjät ovat velvollisia toimittamaan valmistajan/lähettäjän tunnistenumeron kaikesta tuonnista, CBP totesi, että MID:stä puuttuu toimitusketjun tarkan ymmärtämisen edellyttämä tietojen laatu, kattavuus ja yksilöllisyys. Ongelma liittyy CBP:n käsittelemien lähetysten suureen määrään, joka varainhoitovuonna 2020 käsitti 28,5 miljoonaa rahtikontillista, 32,8 miljoonaa tuontimerkintää ja 148 de minimis -arvoista lentokuljetusta sekä 94 miljoonaa kuorma-autokuljetusta. 


GBI:n ratkaisuehdotukset

Legal Entity Identifier (LEI)

LEI on 20-numeroinen aakkosnumeerinen tunniste, jonka taustalla on oikeushenkilön yksilöllisiä viitetietoelementtejä.

Vuoteen 2022-04-13 mennessä maailmanlaajuisesti on myönnetty 2 112 123 LEI-tunnusta, ja määrä kasvaa nopeasti.

Data Universal Numbering System (DUNS)

DUNS on 9-numeroinen numeerinen ja ei-indikatiivinen tunniste, joka yksilöi ainutlaatuiset toimipaikat yli 200 viitetietoelementin kirjaston avulla.

Maailmanlaajuisesti DUNS-järjestelmiä on ollut yli 300 miljoonaa.

Global Location Number (GLN)

GLN on 13-numeroinen numeerinen tunniste, jonka taustalla on erilaisia viitetietoelementtejä, jotka voidaan mukauttaa sijainnin, toiminnon ja toimenpiteiden mukaan.

Yli 2 miljoonaa yritystä käyttää GS1-yritysstandardeja, ja 100 miljoonassa tuotteessa on GS1-viivakoodit.

 


GBI:n arvioiva konseptitodistus

CBP on todennut, että virastojen välinen työryhmä on jo laatimassa arviointitestiä, jossa testataan ehdotettuja ratkaisuja ja määritetään paras yhdistelmä näistä kolmesta tunnistetiedosta, jotka yksilöivät yksiselitteisesti omistajuuden, tietyn liiketoiminnan, maailmanlaajuiset sijainnit, toimitusketjun roolit ja toiminnot. Testin vapaaehtoisten osallistujien on toimitettava kaikki kolme tunnusta valmistajalle/tuottajalle, myyjälle ja lähettäjälle (riippumatta siitä, ovatko ne sama taho vai eivät) automatisoidun välittäjärajapinnan kautta. Jakelijan, viejän ja pakkaajan tunnisteiden toimittaminen on edelleen vapaaehtoista. Ennen kuin testin täydellinen arviointi on suoritettu, MID-tunnisteiden toimittaminen on kuitenkin edelleen pakollista ja se hyväksytään rinnakkain.

Testissä on mukana 10 maata: Manner-Kiina, Australia, Kanada, Uusi-Seelanti, Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska, Meksiko, Vietnam, Italia ja Singapore.

Testissä on kuusi tuoteryhmää: alkoholi, lääkinnälliset laitteet, henkilökohtaiset tavarat, äyriäiset, lelut ja palautetut yhdysvaltalaiset tavarat.

Näin ollen kaupan alan jäsenet, jotka harjoittavat liiketoimintaa jossakin mainituista maista ja tuovat maahan johonkin näistä luokista kuuluvaa tuotetta, voivat osallistua testiin.